MS Instr Træblæs

Klik på en kategori, og se forløbene

Musikudøvelse

Dans

Syng

Spil

Musikalsk

skaben

Skab selv

Musikforståelse

Musikspillet

Musikforståelse

Træblæsere

 

Klassetrin 3.-6. klasse

 

Varighed 1 lektion

Følgende spil bliver brugt: Museum, Quizzen i tv-studiet

 

Præsentation af forløbet

Hvilken instrumentfamilie tilhører fløjten? Hvilke andre instrumenter er den i familie med.

 

Noter til læreren

Træblæserne er de blæseinstrumenter, der fra gammel tid var lavet af træ. Ikke alle instrumenterne er i dag af træ - fx fløjten og saxofonen, der er en videreudvikling af klarinetten.

 

 

Fælles mål

Musikforståelse efter 4. Klassetrin

 

 

 

 

 

Læringsmål

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåde

  1. Hver elev logger ind på Musikspillet med UNI·login.
  2. Eleverne skal først høre og læse instruktionen på museet Det er vigtigt, at de har forstået den. Eleverne skal undersøge og finde svar på følgende spørgsmål.

 

Hvilken instrumentfamilie tilhører fløjten?

 

Eleverne skal på egen hånd tilegne sig viden om træblæserne ved at læse om dem og høre dem på Museet. Man finder alle træblæserne på instrumenttræet. Her finder de også opslaget om træblæserfamilien, der ligeledes sidder på instrumenttræet.

 

Eleverne skal desuden læse opslaget om symfoniorkestret i bog 7 i den brune bogreol.

 

I Quizzen skal de svare på spørgsmål om træblæserne. Alle spørgsmål omhandler træblæserne.

 

Hvis eleverne har for mange fejl i quizzen, kan de altid gå tilbage til museet og læse og høre det hele endnu en gang.

 

 

 

Instruktion til eleverne

 

Kustodens tale

 

”Goddag, goddag. Ih, hvor er det godt, at du kommer. Jeg har virkelig brug for hjælp. Jeg har lige fået at vide, at fodboldklubben kommer på besøg her på museet senere i dag. De vil meget gerne vide noget om den instrumentgruppe eller instrumentfamilie som det også hedder, fløjten tilhører. De har nemlig fået en ny mand på holdet, og han spiller fløjte. Og så kom de til at diskutere om en fløjte egentlig hører til den familie af instrumenter, der hedder træblæsere eller den familie der hedder messingblæsere. Ja, og så ringede de altså til mig.

 

Men lige nu står jeg lige i noget andet, der skal være færdigt om en halv times tid. Men kunne du ikke lige finde ud af hvilken instrumentfamilie fløjten tilhører. Ja . Og læs lige om de andre instrumenter i samme familie og hør dem spille. Husk, at vi har hængt alle de instrumenter, der tilhører samme familie, på samme gren. Det vil være en meget stor hjælp. Kig forbi TMG´s tv-studie. Hvis du er heldig, har de en quiz om fløjten og dens andre familiemedlemmer, så du skulle have en god mulighed for at tjene nogen penge. Nå, men jeg er desværre nødt til at løbe. Men endnu en gang tak for hjælpen. Hej, hej – Åh, hov - vent, læs også lige bog nummer 7 i den brune bogreol. Vi ses. Åh ja, læs også lige mit opslag på tavlen”

 

 

Kustodens opslag på Museets opslagstavle

 

Læs på instrumenttræet om fløjten og find ud af, hvilken instrumentfamilie den tilhører. Læs også om de andre instrumenter i samme familie, og hør dem også spille. Husk, at alle instrumenter fra samme familie hænger på samme gren på instrumenttræet.

 

Gå over i Quizzen. Hvis du er heldig, har de en quiz om fløjten og dens familie, så du har gode muligheder for at tjene nogen penge.

 

God fornøjelse.

 

  • Jeg kender og kan nævne instrumenterne i træblæserfamilen.

 

  • Jeg kan genkende de forskellige træblæsere på deres udseende, klangfarve og navn

Sådan aktiverer du forløbet