Country & western

Klik på en kategori, og se forløbene

Musikudøvelse

Dans

Syng

Spil

Musikalsk

skaben

Skab selv

Musikforståelse

Musikforståelse

Musikspillet

Country & western

 

Klassetrin 5.-6.

 

Varighed 2 lektion Piktogrammer: Fo

 

Præsentation af forløbet

Hvad er Country & western – er det noget med heste og cowboys?

 

Vi hører historien om Country & western med musikeksempler og billeder, og vi lærer de særlige træk ved genren at kende.

 

Noter til læreren

Dette forløb bør laves efter bluesen.

 

Der henvise til musik af Jimmy Rodgers og The Carter Family.

 

Nogen kalder Jimmie Rodgers for country musikkens fader, men han indspillede også meget blues- og folkemusik. Selv om han kun levede fra 1897 til 1933, har han sat et markant aftryk på amerikansk musikhistorie. Allerede som helt ung vidste Rodgers, at han ville optræde. Som 13-årig stak han af hjemmefra med et hjemmelavet telt, som han optrådte i. Der skulle dog gå mange år før han fik sit gennembrud. Det var først efter at have arbejdet som lokomotivfører, han fik sit gennembrud i New York i slutningen af 1920’erne, efter han havde arbejdet som lokomotivfører i flere år. Han fik god hjælp af sin søster, der skrev mange af hans sange. Han døde af tuberkulose, han havde fået, da han arbejdede som lokomotivfører.

 

 

The Carter Family indspillede fra 1927 til 1943 flere end 300 sange på plade. Familieorkestret havde tre voksne musikere og fem børn. De boede i det østlige USA's bjergrige område, og det var populære sange om livet på landet i det bjergrige område, de blev berømte på. De indspillede også religiøse og mere humoristiske sange. Efter familieorkestrets opløsning i 1943, dannede flere af familiemedlemmerne deres egne orkestre. Den ene af familiens døtre, June Carter, blev gift med Johnny Cash.

 

 

Fællesmål

 

 

 

 

 

 

 

Læringsmål

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåde

 

  1. Skriv Country & western på tavlen

 

  1. Spørg eleverne, hvad de kender til country & western. Nogle vil måske sige noget om westernfilm. Det har dog intet med country & western genren indenfor musik at gøre. Det er noget Hollywood har fundet på.

 

  1. Start PowerPoint ”country & western.

 

Slide 1: Country & western musikken er de hvide amerikaneres folkemusik. Da europærerne udvandrede til USA i 1800-tallet, tog de deres musik med og skrev siden ny musik i den gamle tradition. Det er den, der siden hen bliver til country & western musik. Den første country & western musik bliver udgivet på plade i 1920’erne. Det er Jimmy Rodgeres og The Carter Family, der er nogle af de største på den tid.

 

Afspil Jimmie Rodgers - Waiting for a Train

https://www.youtube.com/watch?v=gbzc77Tz6PA

 

Afspil The Carter Family - Wildwood Flower

https://www.youtube.com/watch?v=ewnfWoSQz3o

 

Slide 2: Instrumenterne er mest strengeinstrumenter fra mange forskellige steder i verden. Violinen og mandolinen, der er fra Europa, banjoen, der er afrikansk og arabisk og dobro, der er fra Hawaii.

 

Slide 3: Melodierne er pentatone. Det vil sige, at de er bygget over fem toner, og kan spilles på de fem sorte tangenter på klaveret. Teksterne er sentimentale, men kan godt indeholde humor.

 

Slide 4: Country & western musik handler ikke specielt om cowboys. Det er noget, Hollywood har fundet på.

 

  1. Hvad ved I nu? Giv eleverne et stykke papir og en blyant. Lad dem skrive tre ting ned om country & western musik.

 

  1. Lav en opsamling på tavlen. Noter, hvis der er flere, der har det samme. På den måde bliver det tydeligere, hvad der er vigtigt.

 

 

  • Jeg kan genkende og forklare de særlige kendetegn ved country & western.